
Składniki:
10 dkg masła
1/3 szkl. cukru
laska wanilii
4-5 gruszek
ciasto francuskie
do wykonania tarty potrzebna będzie dobra patelnia, którą można włożyć do piekarnika
Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wanilią. Obieramy gruszki, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i układamy w patelni z masłem. Karmelizujemy gruszki ok.15 minut, potrząsając patelnią co kilka minut. W zależności od rodzaju gruszek możemy je obrócić w trakcie smażenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie na gruszki wykładamy przygotowane uprzednio ciasto francuskie i wkładamy razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Całość pieczemy około 30 minut. aż ciasto uzyska złocisty kolor. Następnie sprawnym ruchem wykładamy ciasto na paterę. W tym celu do patelni przykładamy paterę i przytrzymując spód ściereczką ostrożnym ale zdecydowanym ruchem przewracamy patelnię do góry nogami.

A ten waniliowy smak to istne marzenie! Za tą tartę uwielbiam sezon gruszkowy i będę się mocno domagała powtórki!

Komentarze