Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe brownie z karmelem


Co by tu napisać o tym cieście... czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Roboczo nazywam go "pierdylionem kalorii", ale to nie przeraża  mojego syna, który wsuwa kawałek za kawałkiem popijając  mlekiem.




Składniki na brownie:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
3 gorzkie czekolady
20 dkg masła
szklanka mąki
3 kopiate łyżki kakao

Składniki na warstwę karmelową:
1 puszka kajmaku
3 łyżki masła

Składniki na warstwę czekoladową:
2 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany 36%

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem na niewielkim ogniu. Dodać kakao, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wymieszać z masą czekoladową. Dodać mąkę i wymieszać ponownie. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła razem z puszką kajmaku. Podgrzać aż masa stanie się płynna. Wyłożyć na ciasto. Wystudzić i polać czekoladą.










Nie tylko twój syn jest fanem tego ciasta, pamiętasz MDF jak po raz pierwszy przyniosłaś je do pracy? Pychota, ja też je lubię. Mimo ilości kalorii..

Komentarze