Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane cukiniowe łódeczki















Bardzo lubię faszerowane warzywa we wszystkich kombinacjach: mięsem mielonym, serami, warzywami. Tym razem moja ulubiona kompozycja, bo połączenie wszystkich składników razem. Świetna przekąska na imprezkę ze znajomymi, ale też na inne okazje. W planach miałam przyniesienie do pracy na późne śniadanie z MDF, ale rodzina się zbuntowała przed wyniesieniem ich  z domu.













Składniki dla 4 osób:
6 małych cukiń
1 cebula
50 dkg  mięsa mielonego
2 żółte papryki
2 pomidory
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
pieprz, sól
2 łyżeczki oliwy z oliwek
20 dkg sera pleśniowego
ok 10 dkg sera cheddar do posypania


Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne, które zostaną wykorzystane do nadzienia. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy i  podsmażyć na niej pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po chwili dodać pokrojona paprykę i  gniazda nasienne z cukini. Podsmażać ok. 4 minut  po czym dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Na lekkim  ogniu dusić razem do momentu aż powstanie jednorodny, gęsty sos. Na blaszce ułożyć przekrojone cukinie i wypełnić je powstałym farszem. Na każdą połówkę nałożyć pokruszony ser pleśniowy i posypać startym cheddarem. Zapiekać ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.







No i tym sposobem nie miałam okazji ich spróbować, więc sama sobie takie zrobię, a co! Ja jednak pozostanę przy miksie mięsno-warzywnym bez sera pleśniowego, za to chętnie dołożę do farszu kaszę jaglaną... Jak myślisz MDF?

 

Czemu nie, kasza jaglana jak najbardziej bo przecież ją lubimy a dodatkowo to zdrowy dodatek! Czekam więc na nowe łódeczki.

Komentarze