
Dogodzić mojemu M. w słodkościach jest niezwykle trudno. No chyba, że zrobię sernik wtedy wiem, że będzie zadowolony. A jak dołożyć do tego puszystą malinową piankę i cieniutkie czekoladowe brownie, to już jestem "skazana" na wielokrotne powtórki.
Składniki na czekoladowe brownie:
9 dkg gorzkiej czekolady
9 dkg masła
5 dkg cukru
6 dkg mąki
W garnku rozpuścić masło i czekoladę, dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu, następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć czekoladowe ciasto. Wyrównać i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Składniki na warstwę serową:
50 dkg 2-krotnie zmielonego sera białego
250 ml śmietany kremówki
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
3 łyżki mąki pszennej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie razem zmiksować do połączenia. Przygotować formę do pieczenia w kąpieli wodnej, w tym celu
owinąć ją szczelnie folią aluminiową (spód i boki jednym długim
arkuszem). Następnie wylać masę, a formę włożyć do większej blaszki
wypełnionej do połowy wysokości wrzątkiem. Całość wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około godzinę.
Sernik po upieczeniu powinien być płaski i równomiernie upieczony. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i przygotowujemy malinową piankę.
Sernik po upieczeniu powinien być płaski i równomiernie upieczony. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i przygotowujemy malinową piankę.
Składniki na malinową piankę:
30 dkg malin (mogą być mrożone)
1/2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki
W garnku umieścić maliny, sok z cytryny i cukier. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalać zimną wodą do jej pokrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z kuchenki i wymieszać dokładnie z jeszcze ciepłym musem owocowym. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i powoli dodawać owocowy mus za każdym razem dokładnie mieszając. Mus wyłożyć na masę serową. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze