Przejdź do głównej zawartości

Pekan Pie





I jak Ci się podoba My Dear Friend? Orzechy pekan wspaniale smakują w zatopionym słodziutkim syropie klonowym, szczególnie w taki jesienny dzień jak dziś. Po wizycie rodzinki niewiele tego smakołyku zostało, ale kawałek zachomikowany  specjalnie dla Ciebie mam !


Kochana, to jest mój smak - uwielbiam orzechy i każde ciasto z ich zawartością...





Składniki na ciasto :
12 dkg masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko razem miskujemy przez ok. 2 minuty. Gotowe ciasto przekłdamy do wyłożonej papierem  kwadratowej formy ( 20 cm x 20 cm) i pieczemy  do zrumienienia przez ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

Składniki na masę:
1/3 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka rumu
oraz 18 dkg orzechów pekan

Syrop, cukier, miód, jajka i rum miksujemy do połączenia składników. Na wystudzonym cieście układamy orzechy pekan i powoli zalewamy gotową masą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni aż masa się zarumieni i zastygnie.





























Powiem krótko, miłośnikom orzechów, karmelu, miodu i innych słodkości nie trzeba tego ciasta reklamować! Osoby które tak jak ja dodatkowo uwielbiają południowe baklavy będą w raju jedząc je do kawki :) Jest cudownie orzechowe, nasączone syropem klonowym... mniam!










Komentarze