
I jak Ci się podoba My Dear Friend? Orzechy pekan wspaniale smakują w zatopionym słodziutkim syropie klonowym, szczególnie w taki jesienny dzień jak dziś. Po wizycie rodzinki niewiele tego smakołyku zostało, ale kawałek zachomikowany specjalnie dla Ciebie mam !
Składniki na ciasto :
12 dkg masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko razem miskujemy przez ok. 2 minuty. Gotowe ciasto przekłdamy do wyłożonej papierem kwadratowej formy ( 20 cm x 20 cm) i pieczemy do zrumienienia przez ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
Składniki na masę:
1/3 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka rumu
oraz 18 dkg orzechów pekan
Syrop, cukier, miód, jajka i rum miksujemy do połączenia składników. Na wystudzonym cieście układamy orzechy pekan i powoli zalewamy gotową masą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni aż masa się zarumieni i zastygnie.

Komentarze