Przejdź do głównej zawartości

Krem dyniowo-pomidorowy





Ta zupa totalnie zaskoczyła moich domowników. Pieczona dynia z pomidorami tworzy tak obłędną kompozycję, że zapach jaki unosił się po domu zmusił mnie do podania im zupy na drugie śniadanie.





Składniki:
80 dkg dyni 
2 pomidory
6 ząbków czosnku
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 dkg sera Gran Padano lub parmezanu

Dynię kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki i razem z czosnkiem i oliwą podpiekamy w piekarniku przez ok. 40 minut. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotujemy wszystko razem przez kolejne 30 minut. Tak przygotowaną zupę blendujemy i podajemy z  płatkami twardego włoskiego sera.










Nie wiem zupełnie jak to robisz ale ta zupa wychodzi rewelacyjna, gęsta, wyrazista, doprawiona...
A mogę ją zamówić na drugie śniadanie do pracy..?







Czemu nie? Rozgrzewająca, sycąca i dodająca sił do pracy. Niebawem spróbujemy...





Liczę na to!  I poproszę w najbliższą środę :)))

Komentarze