
Ta zupa totalnie zaskoczyła moich domowników. Pieczona dynia z pomidorami tworzy tak obłędną kompozycję, że zapach jaki unosił się po domu zmusił mnie do podania im zupy na drugie śniadanie.
Składniki:
80 dkg dyni
2 pomidory
6 ząbków czosnku
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 dkg sera Gran Padano lub parmezanu
Dynię kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki i razem z czosnkiem i oliwą podpiekamy w piekarniku przez ok. 40 minut. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotujemy wszystko razem przez kolejne 30 minut. Tak przygotowaną zupę blendujemy i podajemy z płatkami twardego włoskiego sera.
A mogę ją zamówić na drugie śniadanie do pracy..?
Komentarze