Przejdź do głównej zawartości

Strudel z ricottą i morelami




Kruchutkie ciasto, wręcz rozpływające się w ustach z praktycznie dowolnymi składnikami w środku. Ja postawiłam na ricottę z dodatkiem suszonych moreli i ta wersja bardzo bardzo mi przypadła do gustu. Wspaniała na gorąco, kolejnym razem z dodatkiem musu waniliowego.



Składniki:
17 dkg + 2 łyżeczki mąki pszennej
1/2 jajka lekko roztrzepanego
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
60 ml wody o temperaturze pokojowej
25 dkg świeżego sera ricotta
3 dkg miękkiego masła 
dodatkowe 8 dkg roztopionego masła
7,5 dkg drobnego cukru
nasiona z 1/2 laski wanilii
 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1/4 szklanki śmietany 18%
2 łyżki pokrojonych suszonych moreli
drobno starta skórka z 1 cytryny
cukier puder do oprószenia

Do miski robota kuchennego wrzucamy mąkę, pół jajka, olej, sól i sok cytrynowy. Dolewamy wodę i mieszamy na wolnych obrotach końcówką z hakiem. Zwiększamy prędkość i miksujemy ok. 5 minut aż masa zrobi się gładka i elastyczna. Jeśli ciasto wydaje się być zbyt suche, wlewamy troszkę wody. Powinno być dość twarde. Wyjmujemy na blat i formujemy z niego kulę. Przykrywamy dużą nagrzaną miską i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie rozgniatamy szpatułką ricottę, aby była niemal gładka. W drugiej misce ucieramy do białości masło, cukier, wanilię oraz żółtka. Dodajemy śmietanę oraz dodatkową mąkę i wszystko razem ubijamy. Na koniec dodajemy morele i skórkę z cytryny.
Czystą, sucha końcówką miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Do masy maślanej dodajemy ricottę, a kiedy się połączą dodajemy ubite białka. Odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni i dużą formę do pieczenia wykładamy papierem.
Ciasto wyrabiamy przez kolejne 5 minut, formujemy kulę i pobieżnie smarujemy roztopionym masłem. Na blacie rozkładamy duża ścierkę, oprószamy ją delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30x45cm. Wkładamy ręce pod ciasto i naciągamy je ostrożnie, zaczynając od środka tak aby jego wymiary powiększyły się do 45x60cm. Smarujemy roztopionym masłem, a potem rozkładamy nadzienie wzdłuż ciasta. Za pomocą ściereczki, na której leży ciasto, należy zrolować strudel i przenieś na blachę do pieczenia.Najlepiej położyć miejscem złączenia ciasta do dołu a końce zawinąć pod spód. Posmarować stopionym masłem  i piec ok. 40 minut co 10 minut smarując masłem. Strudel ma być złocisty i chrupiący. Najwspanialszy jak jest świeżutki i lekko ciepły.










Ależ z Ciebie koleżanka, nie zostawiłaś ani nawet okruszka! A wygląda tak smakowicie.. W dodatku z moim ulubionym nadzieniem, koniecznie proszę powtórzyć..może w okolicy Andrzejek..?




Komentarze