
Składniki:
25 dkg miodu naturalnego (mały słoiczek)
1/2 szkl cukru kryształu
2 łyżki cukru pudru
10 dkg masła
1 szklanka mleka
3 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 jajka ( białka i żółtka osobno)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl mąki orkiszowej
2 łyżeczki sody
bakalie
Ponadto słoiczek ulubionych powideł do przełożenia
Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika umieszczamy w małym rondelku i ogrzewamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Studzimy. Przekładamy zimną masę do misy malaksera, dolewamy mleko, mieszamy i powoli dosypujemy obie mąki na zmianę z żółtkami. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie (orzechy, śliwki suszone, żurawinę, morele). Białka ubijamy osobno dodając pod koniec cukier puder, następnie powoli mieszamy z powstałym ciastem. Przelewamy do foremki (około 25x20cm) i pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Wystudzone ciasto należy przekroić i przełożyć podgrzanymi powidłami, dzięki czemu całe ciasto przejdzie ich smakiem.
Składniki na czekoladę:
10 dkg masła
80g śmietany kremówki
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku albo na patelni i rozpuszczamy na delikatnym ogniu uważając na dokładne wymieszanie aby nie doprowadzić do powstania grudek! Zagotowujemy i studzimy. Ciepłą masą polewamy piernik i dekorujemy według uznania. Smacznego!

Wreszcie MDF!!! Obiecywałaś, obiecywałaś i jest!
Wygląda pięknie i mam wrażenie, że czuję jego zapach u siebie dzięki tym bajecznym zdjęciom.
Co Ty na mały interes świąteczny: ja dla Ciebie sernik a Ty dla mnie piernik ?

Dołożysz kilka maślanych gwiazdek i będziemy kwita :)
Komentarze