
Składniki na spód:
12 dkg masła
10 dkg orzechów włoskich
12 dkg herbatników
Składniki na masę:
8 łyżeczek żelatyny
1 dojrzałe mango
50 dkg jogurtu naturalnego
5 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
20 dkg śmietany kremówki
Składniki na frużelinę truskawkową:
25 dkg truskawek ( u mnie zamrożone)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
W garnuszku rozpuścić masło. Orzechy i herbatniki rozkruszyć w blenderze i połaczyć z rozpuszczonym masłem. Przełożyc do tortownicy o średnicy ok. 26 cm, dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Mango obrać , przełożyć do wyższego naczynia i zmiksować. Zmiksowane mango wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkim naczyniu na słabym ogniu. Zdjąć i wymieszać z 4 łyżkami kremu jogurtowego, następnie połaczyć z całym kremem. Wstawić do lodówki na ok. 15 min.
Kremówkę ubić na sztywno i dadać do tężejącego kremu.Następnie rozłożyć go równomiernie na orzechowym spodzie. Całość włożyc do lodówki na ok. 4 godziny. W czasie gdy nasz torcik tężeje przygotowujemy frużelinę.
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
W małym garnku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku na niewielkim ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką.Dobrze wszytko wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, odstawić i pozostawić do wystudzenia.


Jutro będziesz miała okazję sama się przekonać.
Komentarze