Przejdź do głównej zawartości

Rolada szpinakowa z łososiem




Genialnie prosta, pięknie wyglądająca a przy tym pyszna!! Znakomita na przystawkę, chociaż niekoniecznie ponieważ mój M. całą porcję przygotowaną do sfotografowania pochłonął na śniadanie. Gości więc nie doczekała... Co Ty na taką śniadaniową propozycję do pracy MDF?




Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 40 dkg)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
3 jajka
2 serki chrzanowe np. Almette
2łyżki mąki
30 dkg łososia wędzonego
sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, odparować w garnku i odcedzić na sitku. Podsmażyć na maśle dodając czosnek i przyprawiając solą i pieprzem. Wystudzić, dodać żółtka, mąkę oraz pianę ubitą z 3 białek. Delikatnie wszystko wymieszać do połączenia składników. Masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy placek przestygnie smarujemy go równomiernie serkiem i rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy roladę mocno dociskając, owijamy folią aluminiowa i wkladamy do lodówki, najlepiej na całą noc.









Jeszcze pytasz..? Dawaj, tylko że z tego co zrozumiałam nic już nie zostało - o ile goście dopisali.. A tak na poważnie, to uważam że to super propozycja na domowe przyjęcie, świąteczne ale nie tylko...




Komentarze