
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 40 dkg)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
3 jajka
2 serki chrzanowe np. Almette
2łyżki mąki
30 dkg łososia wędzonego
sól, pieprz
Szpinak rozmrozić, odparować w garnku i odcedzić na sitku. Podsmażyć na maśle dodając czosnek i przyprawiając solą i pieprzem. Wystudzić, dodać żółtka, mąkę oraz pianę ubitą z 3 białek. Delikatnie wszystko wymieszać do połączenia składników. Masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy placek przestygnie smarujemy go równomiernie serkiem i rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy roladę mocno dociskając, owijamy folią aluminiowa i wkladamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Komentarze