Przejdź do głównej zawartości

Zimowe leczo na pęczaku


Zastanawiam się, czy zauważyliście spektakularny powrót kasz na nasze stoły. W przestworzach internetu krąży mnóstwo nowoczesnych przepisów wykorzystujących dobrodziejstwo tego zapomnianego, a jakże zdrowego składnika. Specjalnie na nasze drugie śniadanko MDF wyszperała przepis na kaszotto. Nazwa niespecjanie według mnie trafiona, bo to danie to taka zimowa wersja leczo, które osobiście uwielbiam w każdych ilościach.  Dla odmiany jednak zrobione jest na bazie pęczaku, papryki, wiejskiej kiełbaski i ostrego salami. Pyszne sycące i rozgrzewające danie :) Gorąco polecam do wypróbowania.



Składniki:
1szkl pęczaku
laska wiejskiej kiełbasy
10 dkg ostrego salami
puszka pomidorów bez skórki
1/2 l przecieru pomidorowego
papryka czerwona
1/2 papryczki chili
3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz,papryka w proszku

Kaszę płuczemy kilkakrotnie a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na około 1,5-2 godzin. Potem odcedzamy wodę, zalewamy 2 szklankami czystej wody i gotujemy około 20 minut.W tym czasie kroimi obie kiełbasy i podsmażamy na maśle dodając czosnek. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone papryki i zalewamy pomidorami i dusimy do miękkości papryki. Wrzucamy ugotowaną kaszę i doprawiamy do smaku. Gotowe :)





Twoja nazwa "zimowe leczo" brzmi wspaniale i bardzo się cieszę, że mamy kolejną propozycję śniadaniową! Poeksperymentujemy trochę z kaszą MDF, bo zdrowa, sycąca i bardzo, bardzo dużo możliwości do jej wykorzystania. Już mi chodzi po głowie kolejna propozycja.

Komentarze

Ewa pisze…
Zimowe leczo - pyszne- kasza- świetny pomysł- czekam na następne propozycje :)