Przejdź do głównej zawartości

Maślane gwiazdki





To chyba jedyne ciasteczka które swoim smakiem zadowalają wszystkich. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby ich smaku. Ja w każdym razie jestem ich wielką fanką. Lekkie, kruche, idealne.. Dzisiaj w wersji codzienniej, a niebawem jako alternatywa świąteczych pierników...


Składniki:
50dkg mąki
25 dkg masła
15 dkg cukru pudru
2 jajka
ziarenka z laski wanilii


Mąkę i cukier puder przesiać przez sito na stolnicę, dołożyć wanilię, masło i posiekać nożem, następnie wbić jaja i zarobić sprawnie ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkowywać cienko (ok.0,5cm) i wykrawać ciasteczka. Piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Smacznego!








Jak dla mnie pysznie kruchutkie i maślane ale mają  niestety jedną wadę... nie ma siły, abym poprzestała na jednym i jak się przyssałam tak zniknęło pół miseczki. Może idąc za ciosem pochwalisz się świąteczną wersją?




No chętnie, ale dopracuję je troszkę i obiecuję że znajdą się na blogu jeszcze przed świętami...

Komentarze