Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo-kawowy sernik z mascarpone




Jeszcze takiego sernika nie było... Wszystko co mój M. lubi najbardziej- czekoladowe brownie, masa serowa, delikatny mus kawowy. Połączyłam w całość i o mały włos nie miałabym czego fotografować. Znikło błyskawicznie - tak szybko, jak szybka będzie powtórka.


Składniki na spód
 10 g kakao
50 g mąki
2 białka
2 żółtka
60 g cukru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Połączyć mąkę z kakao. Żółtka i połowę cukru zmiksować do białości, a białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z żółtkami, na końcu dodać mąkę z kakao, wszystko połączyć szpatułką. Przełożyć na 18 cm tortownicę i piec około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.


Składniki na masę z mascarpone:
3 łyżeczki żelatyny
18 dkg śmietany kremówki
4 żółtka
60 g wody
90 g cukru
25 dkg serka mascarpone

Na parze ubijamy żółtka, wodę oraz cukier, do temperatury mniej więcej 80 stopni. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki i odstawić do wystygnięcia. Zimną masę połączyć z mascarpone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z serową masą. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i włożyć do lodówki.


Składniki na mus kawowy:
1 łyżeczka żelatyny
100 g mleka
10 g kawy mielonej
1 żółtko
40 g cukru
100 ml śmietany kremówki
Połączyć mleko z kawą, delikatnie podgrzać - nie gotować!Żółtko ubić z cukrem do białości, dodać do mleko z kawą. Ponownie całość podgrzać, dodać żelatynę, rozpuścić ją dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietankę i wmieszać do zimnej masy. Wyłożyć na masę z mascarpone i całość włożyć do zamrażalnika na 2 godziny, po tym czasie przełożyć do lodówki.







Widzę że ostro ćwiczysz przedświąteczne wypieki MDF... I dobrze, dzięki temu Twoje serniki są najlepsze na świecie :) Tylko szkoda, że  Święty Mikołaj zaprosił moje dzieci na świąteczny spektakl właśnie dzisiaj, inaczej na pewno miałabyś gości...

Komentarze

Anonimowy pisze…
fantastyczny wierzch