
Cudowny zapach pomarańczy jaki rozpływa się po domu podczas pieczenia no i te biało czerwone barwy gotowego ciasta. Nie uważacie, że taka wersja powinna na stałe zagościć w Polsce??
Składniki:
25 dkg maku
ok. 1/2 litra mleka
10 dkg cukru kryształu
10 dkg cukru pudru
5 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 pomarańcza
25 dkg serka mascarpone
1/3 szkl śmietanki kremówki
cukier wanilinowy
1 dojrzały granat
Przygotowania zaczynamy od maku, który zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia ;) Mak powinien wchłonąć całe mleko, jeżeli nie - resztę mleka trzeba po prostu odcedzić, a mak zmielić dwukrotnie w maszynce (takiej do mielenia mięsa). W misie miksera ubić żółtka i 10dkg cukru kryształu, dodawać powoli mak - cały czas miksując - oraz roztopione masło, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy, uprzednio wyszorowanej i sparzonej. Najzdrowiej byłoby zaopatrzyć się w owoce nie woskowane - ekologiczne. Na koniec wyciskamy trochę soku z obranej pomarańczy - a resztę zjadamy ze smakiem. W osobnej misie ubić białka na sztywno, dodając powoli pozostałe 5 dkg cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą makową. Ciasto przełożyć do okrągłej foremki o średnicy 18cm i włożyć do piekarnika, piec ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ciasto wyjąć i wystudzić.
Krem do posmarowania: do misy miksera wkładamy ser i śmietankę oraz resztę cukru pudru i mieszamy delikatnie.
Ciasto smarujemy z zewnątrz dookoła białą masą i obsypujemy owocami granatu. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

A jak już wiesz ja miłośniczką maku nie jestem i raczej z przymusu zjadam go w Święta , bo według mojej mamy bez maku pieniędzy nie będzie w Nowym Roku no więc zjeść chociaż ciutek wypada.... Ten torcik MDF zjadam z ogromną przyjemnością i nie omieszkam poczęstować nim w Święta mojej rodzinki.
Komentarze