Przejdź do głównej zawartości

W-Z





Przepis na tę WZ-tkę dostałam od koleżanki wiele lat temu. I od tamtej pory nigdy nie próbowałam go zmienić na żaden inny, po co zmieniać rzeczy doskonałe..? A takie właśnie jest to ciasto. Lekkie, puszyste, niezbyt słodkie, przełożone kremową bitą śmietanką. Poza tym jeszcze nigdy przez te wszystkie lata mnie nie zawiodło, zawsze wychodzi pyszne.





Składniki na 1 blat ciasta:
4 jajka
15 dkg cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Należy upiec 2 takie same ciasta, dlatego celowo rozpisałam składniki podając ilości na jeden blat. Osoby, które muszą piec ciasta osobno, proszę żeby masę przygotowały osobno na każdy blat. Wówczas mamy pewność, że ciasto na pewno wyjdzie. Sposób przygotowania jest identyczny jak dla biszkoptów, czyli należy ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka i rozmiksować delikatnie. Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać bardzo delikatnie. Gotowe przełożyć do foremki o wym.36x23cm i piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.



Masa:
750ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2,5 op. śmietan-fix (22,5g)


Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Proszę tylko uważać żeby nie "przebić" śmietanki i nie zrobić masła ;)

Wystudzone ciasto przekładamy bitą śmietaną, mniej więcej 1/4 masy zostawić do posmarowania wierzchu. Schłodzić w lodówce ok. 5 godzin.











Wszystkie WZ-tki, które do tej pory jadałam były albo przesłodzone albo twarde i ciężkawe, jednym słowem - pudło. Twoja MDF jest tak leciutka, że można jeść i jeść bez końca.

Komentarze

Krzysztof Jaracz pisze…
To prawda nie ma co zmieniać jeśli coś jest doskonałe.