
Składniki na 1 blat ciasta:
4 jajka
15 dkg cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Należy upiec 2 takie same ciasta, dlatego celowo rozpisałam składniki podając ilości na jeden blat. Osoby, które muszą piec ciasta osobno, proszę żeby masę przygotowały osobno na każdy blat. Wówczas mamy pewność, że ciasto na pewno wyjdzie. Sposób przygotowania jest identyczny jak dla biszkoptów, czyli należy ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtka i rozmiksować delikatnie. Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać bardzo delikatnie. Gotowe przełożyć do foremki o wym.36x23cm i piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
Masa:
750ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2,5 op. śmietan-fix (22,5g)
Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Proszę tylko uważać żeby nie "przebić" śmietanki i nie zrobić masła ;)
Wystudzone ciasto przekładamy bitą śmietaną, mniej więcej 1/4 masy zostawić do posmarowania wierzchu. Schłodzić w lodówce ok. 5 godzin.

Komentarze