Przejdź do głównej zawartości
Nie ma nic pyszniejszego jak świeży, pachnący chleb na rodzinne niedzielne śniadanie. Dzięki temu, że ciasto przygotowałam wieczorem to następnego ranka mogliśmy się delektować jej smakiem. Każdy z moich domowników ze swoimi ulubionymi dodatkami, mi do szczęścia wystarczy masełko...Pychota!
Składniki:
200 g mąki pszennej
16 dkg wody
1/2 łyżeczki soli
6 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 12 h. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni, na sam spód wkładamy kamień do pieczenia a jeśli nie mamy takiego zwykłą blaszkę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia (wierzch ciabatty można również
oprószyć).Odstawić ciabattę na 20-30 minut, aby podrosła. Po tym czasie zsunąć ją na rozgrzany kamień i piec ok.15-20 minut.
Że też ja nie mam takiego zacięcia na te chlebki śniadaniowe... MDF następnym razem jak zaplanujesz na śniadanko pastę z suszonych pomidorów to ja poproszę do tego ciabattę :)
Komentarze