Pomimo mało atrakcyjnego wyglądu, smak tego znakomitego dodatku do sałatek, zupy-kremu czy też do kanapek jest bardzo ciekawy i zaskakujący. Przepis prościutki, gorąco namawiam do wypróbowania...
Składniki:
40 dkg sera ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3 łyżki startego parmezanu
garść świeżej bazyli
3 łyżki pestek z dyni
1/3 słoika pokrojonych suszonych pomidorów
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Przełożyć do małej brytfanki do zapiekania i piec około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Powierzchnia i boki ricotty powinny lekko zbrązowieć. Przed podaniem wystudzić.
Długo się zastanawiałyśmy MDF kiedy przedstawić wam ten przepis. Pieczona ricotta nie jest daniem czy deserem, tylko dodatkiem na przykład do zielonej sałaty z dressingiem czy zupy. Idealnie komponuje się na przykład z kremem pomidorowo-paprykowym, albo cukiniowym. Zupełnie nieoczekiwany smak znakomicie sprawdzi się kiedy zechcemy zabłysnąć przed gośćmi czymś nowym.
Komentarze