Przejdź do głównej zawartości

Pieczona ricotta


Pomimo mało atrakcyjnego wyglądu, smak tego znakomitego dodatku do sałatek, zupy-kremu czy też do kanapek jest bardzo ciekawy i zaskakujący. Przepis prościutki, gorąco namawiam do wypróbowania...




Składniki:


40 dkg sera ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3 łyżki startego parmezanu
garść świeżej bazyli
3 łyżki pestek z dyni
1/3 słoika pokrojonych suszonych pomidorów 

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Przełożyć do małej brytfanki do zapiekania i piec około 70  minut w temperaturze 200 stopni. Powierzchnia i boki ricotty powinny lekko zbrązowieć. Przed podaniem wystudzić.
 






Długo się zastanawiałyśmy MDF kiedy przedstawić wam ten przepis. Pieczona ricotta nie jest daniem czy deserem, tylko dodatkiem na przykład do zielonej sałaty z dressingiem czy zupy. Idealnie komponuje się na przykład z kremem pomidorowo-paprykowym, albo cukiniowym. Zupełnie nieoczekiwany smak znakomicie sprawdzi się kiedy zechcemy zabłysnąć przed gośćmi czymś nowym.


Komentarze

Zuza pisze…
ja nie wiem co chcesz od jej wyglądu ;-) już mi zapachniało. kocham sery :)