Przejdź do głównej zawartości

Ciasto drożdżowe ze smalcem






Podpatrując angielskie programy kulinarne zauroczył mnie przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem smalcu, robione  zbliżoną metoda do ciasta francuskiego. Wyszło znakomite! Mało słodkie, pięknie wyrośnięte i rozwarstwiające się jak należy. Prawdziwe angielskie Lardy cake :)


Składniki:
30 g drożdży świeżych  
300 ml letniej wody
450 g mąki pszennej + garść do podsypywania podczas wyrabiania
1 łyżeczka soli
75 g smalcu
75 g masła
225 g miękkich bakalii - rodzynek, suszonych owoców, kandyzowanej skórki z cytrusów, itp.
50 g jasnego cukru trzcinowego, na przykład demerara


Bakalie drobno pokroić i  odstawić.

Świeże drożdże pokruszyć, rozetrzeć i zalać 50 ml letniej wody. Wymieszać, aby nie było grudek. 
W dużej misce umieścić mąkę, sól i 20 g smalcu. Czubkami palców rozcierać smalec z mąką, aż powstanie coś przypominające bułkę tartą.

Dodać rozrobione drożdże i 250 ml wody. Zarobić ciasto. Ugniatać, aż powstanie miękka kula ciasta.  Wyjąć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać dalej, aż ciasto będzie  doskonale gładkie.  Włożyć je do czystej miski lekko natłuszczonej i nakryć  ściereczką kuchenną i odstawić na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.


Wyrośnięte ciasto  uderzyć pozbywając się nadmiaru powietrza.  A potem wyjąć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 na 50 cm. Na wierzchu rozwałkowanego ciasta rozłożyć 1/3 pozostałego smalcu (czyli około 18 g), 1/3 masła (czyli 25 g), 1/3 bakalii (czyli 75 g) i 1/3 cukru (czyli około 17 g).  Smalec i masło po prostu skubać i równomiernie porozrzucać kawałeczki na powierzchni ciasta.  



Wzdłuż dłuższego boku złożyć ciasto na trzy: 1/3 założyć do środka i przykryć pozostałą 1/3 ciasta.  Teraz przekręcić ciasto o 90° i znów rozwałkować na prostokąt 20 na 50 cm. Porozrzucać na wierzchu po 1/3 smalcu, masła, bakalii i cukru, złożyć na trzy, przekręcić o 90° i po raz ostatni powtórzyć cały proces. Czyli postępujemy podobnie jak w przypadku wałkowania ciasta półfrancuskiego, ale bez przerw na schładzanie.


Po ostatnim złożeniu ciasto rozwałkować tak, aby pasowało do naszej formy. Włożyć i przykryć  ściereczką.  Zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. pół godziny, aż na wierzchu zbrązowieje.  Wystudzić na metalowej kratce.











MDF, to mi dogodziłaś tym ciastem. Uwielbiam taką pajdę z masłem i kawa zbożowa do tego.. Mniam!

Komentarze