
Składniki:
80 dkg dyni
3 jabłka
2 szkl bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 cebulki szalotki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
sól, pieprz kolorowy, chili
ser ricotta do podania
Dynię obrać, pokroić na dużą kostkę, jabłka obrać pokroić w ćwiartki, wszystko razem wyłożyć na brytfankę, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W garnku przesmażyć na złoto cebulkę na 1 łyżce oliwy, dodać imbir, chwilkę jeszcze przesmażyć. Następnie dołożyć upieczoną dynię i jabłka (można zostawić parę kawałków jabłka do dekoracji), wymieszać, zalać bulionem warzywnym. gotować 10 minut, zblendować, doprawić do smaku i zajadać... Smacznego!

Komentarze