Przejdź do głównej zawartości

Krem z pieczonej dyni z jabłkami




Wszystkim miłośnikom i sceptykom dyni polecam wypróbowanie zupy - kremu z dodatkiem jabłek upieczonych razem z dynią. Miłośników namawiać pewnie nie muszę, a sceptyków mogę zapewnić, że nie spodziewają się takiego smaku, jabłka skutecznie przełamują tę "smakową nudę" tego pomarańczowego warzywa. Najlepiej sprawdzi się tu jakaś kwaskowata odmiana, która przełamuje słodycz dyni. doprawiona na ostro kolorowym pieprzem i chili jest wyborna!


Składniki:
80 dkg dyni
3 jabłka
2 szkl bulionu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 cebulki szalotki
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
sól, pieprz kolorowy, chili
ser ricotta do podania

Dynię obrać, pokroić na dużą kostkę, jabłka obrać pokroić w ćwiartki, wszystko razem wyłożyć na brytfankę, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W garnku przesmażyć na złoto cebulkę na 1 łyżce oliwy, dodać imbir, chwilkę jeszcze przesmażyć. Następnie dołożyć upieczoną dynię i jabłka (można zostawić parę kawałków jabłka do dekoracji), wymieszać, zalać bulionem warzywnym. gotować 10 minut, zblendować, doprawić do smaku i zajadać... Smacznego!




Słyszałam ,że  to  połączenie dyni z pieczonymi jabłkami to prawdziwy egzotyczny strzał w dziesiątkę! Tak wszystkim smakowała, że nawet sama twórczyni za wiele nie posmakowała :) Konieczna więc powtórka na zakończenie dyniowego sezonu.






Komentarze