
Bardzo długo zastanawiałyśmy się z MDF do czego wykorzystać wyjątkowy urodzaj jaki mnie w tym roku zaszczycił, tych egzotycznych owoców mini kiwi. Pomimo, że wyglądają zupełnie jak żołędzie to gwarantuję, że smak mają owoców kiwi, choć bardziej słodki i aromatyczny. A że czas zaczął działać na moją niekorzyść i owoców ubywa w zastraszającym tempie, to stały się dodatkiem do najprostszego sernika dodając mu świeżości i odrobinę egzotyki.
Składniki :
75 dkg sera twarogowego zmielonego
25 dkg serka mascarpone
4 jajka
4 łyżki mąki
kilka kropel ekstraktu z wanilii
15 dkg cukru
dodatkowo:
ok. 20 dkg mini kiwi
Wszystkie składniki masy sernikowej umieścić w misie malaksera i zmiksować dokładnie przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach do otrzymania jednorodnej masy. Przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( sam spód) i owiniętej kilkakrotnie z zewnątrz bardzo dokładnie folią aluminiową. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej przez ok. 45 minut.
Gotowe ciasto polewamy musem powstałym ze zmiksowanych dojrzałych owoców mini kiwi.
MDF uwielbiam te owocki smakują jak najprawdziwsze kiwi a ich miniaturowa wielkość czyni je bardziej słodkimi. Połączenie z sernikiem jak dla mnie strzał w 10!
Komentarze