Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z prawdziwkami





Obie z MDF uwielbiamy kaszę i staramy się chociaż jeden raz w tygodniu zjeść śniadanie z jej wykorzystaniem. Zdrowo, smacznie a przy okazji bardzo pożywnie.. Tym razem z dodatkiem prawdziwków, bo sobotnia wycieczka obfitowała w leśne zbiory.





Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
6 prawdziwków
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 awokado
1/2 szklanki wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz i rozmaryn

Około 2 godziny przed gotowaniem moczę kaszę w wodzie, aby lekko zmiękła. Następnie gotuję ją według przepisu na opakowaniu (ok. 20 minut). W międzyczasie  podsmażam cebulkę do lekkiego zrumienienia, wkrawam prawdziwki pokrojone na plasterki  oraz przetarte ząbki czosnku. Duszę całość ok. 10 minut, po czym  dodaję pokrojone w kostkę pomidory , sól, pieprz i rozmaryn. Całość zalewam winem i  gotuje do jego odparowania. Na samym końcu dodaję kaszę oraz pokrojone w kostkę awokado.










Co by nie mówić MDF, wstrzeliłaś się idealnie z tym daniem w sezonie. Pychota, mam nadzieję że jeszcze raz zdążysz nam takie śniadanko przygotować...








Komentarze

Foodmania pisze…
ależ aromatyczne danie!