Sezon świąteczny za pasem, dlatego specjalnie dla Was, piernik tradycyjny umieszczam już dzisiaj. Będzie czas na przetestowanie przepisu. Ponieważ wykonanie ciasta jest ekspresowe, a smak znakomity nie wahajcie się zbyt długo..
Składniki na ciasto:
12 dkg masła
20 dkg cukru brązowego (lub białego)
250 ml mleka
30 dkg mąki pszennej
2 jajka
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych do ciasta + kilka łyżek do przełożenia gotowego piernika
2 łyżki kawy zbożowej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem, następnie dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon kawę i kakao, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, odczekać chwilkę (2-3 minuty) i dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Podczas dosyć szybkiego mieszania masa powinna się spienić. Teraz stopniowo dosypać przesianą mąkę, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do keksówki (12x32cm) wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi lub bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzony piernik przekładamy powidłem śliwkowym oraz dekorujemy polewą.
Składniki na polewę:
1/3 szkl śmietanki 30%
5 dkg czekolady gorzkiej
5 dkg czekolady białej
1 łyżka kawy zbożowej
Śmietankę zagotować i zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę oraz kawę zbożową. Wymieszać do rozpuszczenia.

Po prostu genialny, nic więcej nie trzeba pisać. Jestem przekonana, że będzie to Wasz ulubiony piernik.
Komentarze