Przejdź do głównej zawartości

Piernik nie tylko od święta






Sezon świąteczny za pasem, dlatego specjalnie dla Was, piernik tradycyjny umieszczam już dzisiaj. Będzie czas na przetestowanie przepisu. Ponieważ wykonanie ciasta jest ekspresowe, a smak znakomity nie wahajcie się zbyt długo..





Składniki na ciasto:
12 dkg masła
20 dkg cukru brązowego (lub białego)
250 ml mleka
30 dkg mąki pszennej
2 jajka
2 czubate łyżki miodu 
2 łyżki powideł śliwkowych do ciasta + kilka łyżek do przełożenia gotowego piernika 
2 łyżki kawy zbożowej 
4 łyżeczki przyprawy do piernika 
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki kakao 
2 łyżeczki sody

W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem, następnie dodać powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon kawę i kakao, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, odczekać chwilkę (2-3 minuty) i dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Podczas dosyć szybkiego mieszania masa powinna się spienić. Teraz stopniowo dosypać przesianą mąkę, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do keksówki (12x32cm) wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi lub bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, do suchego patyczka. 

Wystudzony piernik przekładamy powidłem śliwkowym oraz dekorujemy polewą.



Składniki na polewę: 
1/3 szkl śmietanki 30% 
5 dkg czekolady gorzkiej 
5 dkg czekolady białej 
1 łyżka kawy zbożowej 
Śmietankę zagotować i zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę oraz kawę zbożową. Wymieszać do rozpuszczenia. 

























Po prostu genialny, nic więcej nie trzeba pisać.  Jestem przekonana, że będzie to Wasz ulubiony piernik.







Komentarze