Zapragnęłyśmy trochę wiosny na talerzu w ramach naszych tradycyjnych śniadań więc i wam proponujemy bardzo szybką, zdrową i smakowitą sałatkę na szpinaku baby. Tym razem z lekkim sosem na bazie musztardy, która dodaje pikanterii i aromatu.
Składniki:
Pół opakowania szpinaku baby
5 suszonych pomidorów
garść słonecznika łuskanego
ok. 10 dkg sera feta
Szpinak dobrze opłukać, aby nie było w nim piasku. Suszone pomidory w oleju pokroić w kostkę, podobnie ser feta. Na osuszone liście szpinaku wyłożyć pomidory, ser i posypać słonecznikiem. Całość skropić delikatnie musztardowym sosem.
Sos musztardowy winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
pół łyżeczki soku z limonki
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
Wszystkie składniki na sos zmiksować w blenderze.
Komentarze