Przejdź do głównej zawartości

Sałatka na szpinaku






Zapragnęłyśmy trochę wiosny na talerzu w ramach naszych tradycyjnych  śniadań więc i wam proponujemy bardzo szybką, zdrową i smakowitą sałatkę na szpinaku baby. Tym razem z lekkim sosem na bazie musztardy, która dodaje pikanterii  i   aromatu.



Składniki:
Pół opakowania szpinaku baby
5 suszonych pomidorów 
garść słonecznika łuskanego
ok. 10 dkg sera feta


Szpinak dobrze opłukać, aby nie było  w nim piasku. Suszone pomidory w oleju pokroić w kostkę, podobnie ser feta. Na osuszone liście szpinaku wyłożyć pomidory, ser i posypać słonecznikiem. Całość skropić delikatnie musztardowym sosem.


Sos musztardowy winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy
pół łyżeczki soku z limonki
1 ząbek czosnku
pieprz, sól

Wszystkie składniki na sos zmiksować w blenderze.











Pycha była ta sałatka MDF, musisz  zdecydowanie częściej robić nam sos musztardowy do śniadanka..

Komentarze