Przeżyłam prawdziwe zdziwienie, kiedy to mój M. miłośnik wszelkich serników i wilgotnych ciast zjadł co do jednego te suche kawowe ciasteczka i wręcz upomina się o zrobienie kolejnej porcji. Coś w nich musi być, że tak przyciągają i nie da się ukryć, że pomimo zawartości kawy są znakomitym uzupełnieniem porannej latte.
Składniki:
12 dkg miękkiego masła
10 dkg cukru
12 dkg miękkiego masła
10 dkg cukru
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
22 dkg mąki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
22 dkg mąki
1 łyżka mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg orzechów włoskich
Masło, cukier i ekstrakt z wanilii zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i kawę i jeszcze chwilkę miksować do całkowitego połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę mleka i wszystko razem zamieszać, aby nie powstały w cieście grudki.
Ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich wałeczki o średnicy ok. 4 cm. Obtoczyć wałeczki w posiekanych orzechach włoskich, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po wyjęciu z lodówki, odwinąć folie i pokroić wałki na plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak pokrojone talarki wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
MDF uwielbia mnie zaskakiwać w pracy takimi łakociami. Fajne, chrupiące i bardzo oryginalne w smaku!
Komentarze