Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki drożdżowe na oleju






Tydzień bez ciasta drożdżowego to  u mnie w domu tydzień stracony. Zawsze jak coś  słodkiego za mną chodzi to kończy się na drożdżówkach bądź tez innych ciastach na bazie drożdży. I nie ukrywam, że takie z nadzieniem serowym smakują mi najbardziej. Tym razem ciasto na bazie oleju, który dodaje wyjątkowej miękkości i puszystości.




Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
3 jajka
6 łyżek cukru
3/4 szklanki oleju
5 dkg drożdży
30 dkg serka twarogowego
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko do posmarowania



Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięty rozczyn  i za pomocą haka wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać z niego trójkąty. nakładać na środek nadzienie (serek twarogowy wymieszany z 1 łyżką cukru pudru) i zawijać w rogaliki. Odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone posypać cukrem pudrem.
















Oj! takie to ja bym mogła codziennie jadać, pyszne i dodatku z moim ulubionym serowym nadzieniem!





Komentarze

Unknown pisze…
Wspaniałe rogaliki.Ja też często robię drożdżowe słodkości .Pozdrawiam.
Unknown pisze…
Robie identyczne rogaliki i wychodza rewelacyjne, mieciutkie, puszyste i dlugo zachowuja swiezosc:)
Unknown pisze…
Robie identyczne rogaliki i wychodza rewelacyjne, mieciutkie, puszyste i dlugo zachowuja swiezosc:)
Unknown pisze…
Robie identyczne rogaliki i wychodza rewelacyjne, mieciutkie, puszyste i dlugo zachowuja swiezosc:)
Unknown pisze…
Czy można zastąpić mleko wodą? Mam małego alergika w domu
Anonimowy pisze…
Wyszły super ,miękkie i puszyste.
Annish pisze…
Dzien dobry. Czy nada sie do nich kazde nadzienie, no nutella?