Chętnych na ten deser nie brakowało, pomimo że jest zupełnie niesłodki powiedziałabym nawet, że lekko wytrawny i do klasycznych słodyczy bardzo mu daleko... Nawet ja, choć do kawoszek nie należę, to tartę z dodatkiem kawy lubię bardzo.
Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
25 dkg mąki
6 dkg cukru pudru
15 dkg masła
2 jajka
2 dkg kakao
15 dkg masła
2 jajka
2 dkg kakao
Składniki na nadzienie:
2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1,5 szklanki orzechów włoskich
2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1,5 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
Zaczynamy od przygotowania ciasta ucierając masło z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, jajka i kakao. Wyrabiamy ciasto, gotowe formujemy w kulę i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę o średnicy 23 cm. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Orzechy wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy 5-8 minut w temperaturze 160 st. C.
Przestygnięte miksujemy blenderem na tłustą masę. Mleko łączymy z kawą i podgrzaną śmietanką wymieszaną z cukrem. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy zmielone orzechy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody lub mleka. Następnie masę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc i gotujemy jeszcze przez 1 min. Gdy żelatyna napęcznieje, wlewamy ją do gorącej masy orzechowej i mieszamy ok. 2 minut. Wylewamy na gotowy spód i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez ok. 45 minut przed przeniesieniem do lodówki.
Tak, to ciasto polecam zdecydowanie miłośnikom dań wytrawnych i niesłodkich słodyczy.. Wiem, brzmi to jak oksymoron, ale takie właśnie jest to ciacho, mocno kawowe i niesłodkie.
Komentarze