Przejdź do głównej zawartości

Wiejska tarta z kiełbasą, cebulą i ogórkiem





Tarta wiejska na kruchym spodzie to kolejna z naszych ulubionych na drugie śniadanie. Zupełnie nie wiemy czemu do tej pory przepis na nią nie trafił na bloga. Zapewniam że jest warta uwagi i zachęcam żebyście ją przygotowali na któreś leniwe weekendowe śniadanie, albo kolację. Świetnie  sprawdzi się także jako przekąska dla gości... Polecam :)



Składniki na kruchy spód:
25 dkg mąki pszennej
12,5 dkg masła
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki zimnej wody

Mąkę wsypać na stolnicę lub do miksera. Zimne masło pokroić w kostkę. dodać szczyptę soli i posiekać nożem (w mikserach hakiem). Następnie rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać żółtko, sok z cytryny i wodę i zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (23-26 cm ewentualny nadmiar ciasta usunąć)  i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć ciasto i piec do zrumienienia 15-20 minut.


Farsz:
10 dkg kiełbasy wiejskiej
2 ogórki kiszone
pół cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
10 dkg sera żółtego
2 jajka
1/2 szkl śmietanki 30% 
sól, pieprz

Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, podobnie jak cebulkę, ogórki i czosnek. Układamy na podpieczonym kruchym spodzie. Posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i przyprawami i zalewamy farsz. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kolejne 15-20 minut. 












Dobrze, że sobie przypomniałaś MDF  że mamy w zanadrzu taką fajną tartę. Taka prawdziwie swojska inna niż wszystkie jej poprzedniczki.



Komentarze

Olka pisze…
Bardzo apetycznie wygląda, zresztą ja bardzo lubię takie tarty.