Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i malinami



To nasz pierwszy w tym sezonie  deser z wykorzystaniem rabarbaru, wprost idealny dla zapracowanych, nie mających czasu na domowe wypieki. Ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego jest wilgotne w swojej strukturze i delikatne w smaku. Aby przełamać kwaskowatość samego rabarbaru połączyłam go z malinami, ale znakomicie sprawdzały by się również truskawki bądź jabłka. Wypróbujcie koniecznie póki sezon rabarbarowy w pełni.






Składniki:
3-4  łodygi rabarbaru
10 dkg malin
18 dkg miękkiego masła
18 dkg cukru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka
27 dk0g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu greckiego
cukier puder do posypania


Umyty rabarbar kroimy na małe 1 cm kawałeczki. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy po kolei jajka, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o średnicy 26  cm. Na wierzch wykładamy owoce  wciskając je w ciasto. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.


















Uwielbiam takie ciasta, są proste w wykonaniu i najbardziej przepyszne na świecie - bo kojarzą się nam z dzieciństwem!!!








Komentarze

Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
rabarbar królem weekendu!
2Laskiwanilii pisze…
Smacznego i zapraszamy do nas!