Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z masła orzechowego z konfitura malinową




Niekwestionowaną skarbnicą wiedzy na temat słodkości, ich wyrobu oraz niesłychanych smaków jest p. Dorota z Moich Wypieków. To od niej czerpiemy część naszych inspiracji i w większości stają się one  hitem na naszych stołach. Przepis na poniższe ciasteczka wypróbowałyśmy już nie raz i teraz podzielimy się nim z Wami.






Składniki:
10 dg masła
14 dkg masła orzechowego
16 dkg jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
19 dkg mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki dżemu malinowego


Masło, masło orzechowe i  cukier  ucieramy mikserem do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii po czym ucieramy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki i wszystko razem chwilkę miksujemy. Powstałe ciasto należy  schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie  odrywamy nieduże kawałki, formujemy w małe kulki i układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kciukiem w każdej kulce wykonujemy wgłębienie, które wypełniamy dżemem malinowym. 

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 - 10 minut. Studzimy na kartce. Smacznego!















Okazją do zaprezentowania Wam tych ciasteczek była jak zwykle moja zachcianka. Miałam na nie ogromną ochotę bo są przepyszne! Dziękuję MDF!




Komentarze