Przejdź do głównej zawartości

Serniczki cappucino ze słonym karmelem






Hmm, serników robimy dużo, bo je lubimy ale takich muffinkowych  serniczków jeszcze u nas nie było :) To taka odmiana specjalnie dla MDF, ona wie dlaczego :) Tym razem propozycja o smaku cappuccino, z lekką nutą cynamonu - choć jakby ktoś nie lubił można spokojnie pominąć.  Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku bo zaintrygował mnie solony karmel, który uwielbiam!  I mimo, że przygotowałam te serniko - muffiny z bezą i bitą śmietanką - mnie najbardziej smakowały z samym tylko karmelem... Spróbujcie bo warto! 




Składniki na spód:

10 dkg  herbatników z czekoladą Digestive
3 łyżki masła
Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi na miałko ciastkami.  Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i do każdej włożyć około 1 łyżki ciasteczkowej masy, ugnieść palcami i schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.





Składniki na słony karmel:
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki masła
duża szczypta soli
Cukier wsypać do małego rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Następnie dodać wodę - uwaga będzie pryskać! Wymieszać, wlać śmietankę i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Na końcu dodajemy masło i sól i podgrzewamy już tylko do połączenia składników.




Masa serowa:

50 dkg sera białego (3x zmielonego)
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy
2 jajka
3 łyżki słonego karmelu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


Do misy miksera wkładamy zmielony ser, wanilię, cukier i jajka. Dodajemy też 3 łyżki karmelu, przy czym najpierw do ciepłego karmelu dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, mieszamy dokładnie, schładzamy i dopiero wtedy dodajemy go do masy serowej. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Gotową masę wlewamy na ciasteczkowy spód. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez 40 minut. Po upieczeniu chłodzimy je w piekarniku a następnie wkładamy do lodówki aby ser stężał. Podajemy wedle uznania z bita śmietaną, bezami lub tylko z karmelem. Smacznego!




















Jesteś niekwestionowaną mistrzynią w pomysłowości sernikowej!  Wystarczy popatrzeć na te bajeczne zdjęcia a ślinka sama leci.




Komentarze