Przejdź do głównej zawartości

Morelowe babeczki Pierra Hermes








Odkąd postanowiłyśmy dzielić się z Wami naszymi kulinarnymi pasjami, słodkości darzymy szczególną miłością i trudno jest nam sobie wyobrazić kilka dni bez nowych  deserowych wyzwań. Od dłuższego już  czasu polujemy  na książkę mistrza cukiernictwa Pierra Herme "Desery - od najprostszych po wykwintne", aby móc nasz warsztat oraz pomysłowość szkolić i udoskonalać. Kilka przepisów już wypróbowałyśmy podglądając szczęśliwych posiadaczy naszej wymarzonej książki a oto kolejny z nich.







Składniki:

20 dkg masła

1 mały kieliszek rumu

25 dkg cukru

8 jajek

20 dkg mąki

10 łyżek marmolady morelowej

50 ml rumu

prażone płatki migdałów





Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W małym garnku  rozpuszczamy masło i  dodajemy kieliszek rumu. W misie malaksera ucieramy masło z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło z rumem. Okrągłe foremki na babeczki smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy  przez ok 20 minut. Babeczki wyjmujemy z foremek i wykładamy  na kratkę do przestudzenia.
5 łyżek marmolady mieszamy z rumem. Każdą babeczkę przekrawamy na pół i dolną część smarujemy marmoladą z rumem. Przykrywamy górną częścią. Pozostałą marmoladę lekko podgrzewamy i  dodajemy pozostały rum.
Smarujemy górę oraz boki babeczek, aby pięknie błyszczały i dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi.


















Takie proste a takie pyszne, mistrzowska klasa sama w sobie  :)



Komentarze