
Składniki dla 4 osób:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1/2 sałaty lodowej
1 cebulka czerwona
1 laska kiełbasy toruńskiej/ podwawelskiej
3-4 ogórki kiszone
pęczek szczypiorku
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli, pieprzu i cukru
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem. Kiełbaskę pokroić w ćwiartki i lekko podsmażyć - w zależności od zawartości tłuszczu można to zrobić na łyżce masła klarowanego. Cebulkę pokroić w piórka, ogórki w półplasterki. Składniki sosu wymieszać, doprawić. Na spód miski wyłożyć sałatę, na to wystudzoną kaszę, kiełbasę, ogórki i cebulkę. Polać sosem, posypać obficie szczypiorkiem. Smacznego!

Ty to umiesz mi dogodzić MDF! Wiesz jak uwielbiam kasze i mogłabym ją dodawać prawie do wszystkiego. A w tym zestawie smakuje mi bardzo :)
Komentarze