
Składniki na około 8 sztuk:
30 dkg mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
oraz
kilka ząbków czosnku
1/4 roztopionego masła
trochę posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki suche umieszczamy w misie miksera i mieszamy ze sobą, potem dodajemy mleko, oliwę i jogurt naturalny i zagniatamy (ręcznie lub hakiem) około 8-10 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1,5-2 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6-8 części i każdą spłaszczamy rękoma na placek. Piekarnik rozgrzewamy razem z blaszką wyłożoną papierem do pieczenia do temperatury 190 stopni. Każdy placek smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem i pietruszką i pieczemy około 12-15 minut do zezłocenia. Smacznego!

Komentarze