Przejdź do głównej zawartości

Chlebki naan z czosnkiem i pietruszką




Dziś kolejna wyśmienita propozycja dodatku do letnich posiłków, sałatek czy grilla. Wywodzące się z kuchni indyjskiej chlebki naan znakomicie wpasowują się w kulinarny krajobraz polski. Bardzo proste, a nie licząc czasu na wyrastanie - ekspresowe w przygotowaniu. Namawiam do spróbowania. Najlepsze  jeszcze na ciepło, na świeżo. Zapraszamy!




Składniki na około 8 sztuk:
30 dkg mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
 oraz 
kilka ząbków czosnku
1/4 roztopionego masła
trochę posiekanej natki pietruszki


Wszystkie składniki suche umieszczamy w misie miksera i mieszamy ze sobą, potem dodajemy mleko, oliwę i jogurt naturalny i zagniatamy (ręcznie lub hakiem) około 8-10 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1,5-2 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 6-8 części i każdą spłaszczamy rękoma na placek. Piekarnik rozgrzewamy razem z blaszką wyłożoną papierem do pieczenia do temperatury 190 stopni. Każdy placek smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem i pietruszką i pieczemy około 12-15 minut do zezłocenia. Smacznego!














Zupełnie jak na egipskich wczasach  pieczone w gorącym glinianym piecu:) A z dodatkiem letniej sałatki tworzą wspaniały duet.








Komentarze