Przejdź do głównej zawartości

Wiosenne kaszotto ze szparagami i młodą kapustą




Odkąd przyzwyczajam rodzinę do jedzenia kasz, wszelkiego rodzaju kaszotta są częstym posiłkiem na naszym stole. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo zdrowe no i można nadwyżkę zabrać do pracy na drugie śniadanie. Inspiracji z czym je przygotować jest w sieci wiele. Wystarczy poszukać swoich smaków. Ja jestem miłośniczką młodej kapustki, stąd kaszotto z jej dodatkiem :)




Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak

4-5 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula
1 por
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
300 g piersi indyka
3/4 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1 główka młodej kapusty (mała)
1/2 pęczka szparagów
szczypiorek do podania



Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wsypać kaszę i podsmażać ją, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przesmażyć razem do zezłocenia. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, posypać ziołami prowansalskimi, dodać pozostałą oliwę. Smażyć około 3 minuty.

W tym czasie pierś indyka pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa i kaszę przesunąć na jedną część patelni, na pozostałą cześć wrzucić mięso i podsmażać. Następnie podlać całość winem i gotować kilka minut aż odparuje. Potem dolać bulion, przykryć pokrywką i gotować 20 minut. Kapustę poszatkować cienko i dołożyć na patelnię, na końcu dodajemy szparagi. Należy je umyć, odłamać twarde i grubsze końce, łodyżki pokroić na ukos na ok. 2cm. Dusić kolejne 2-3 minutki. Podawać na ciepło, najlepiej od razu, posypane szczypiorkiem.









Bardzo mi pasują dania z kaszą, zarówno jęczmienną jak i gryczaną do której mnie przekonałaś. A połączenie ze szparagami i lekko winnym posmakiem zapamiętam jeszcze na długo :)  Pycha !!

















Komentarze