Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką





Absolutnie moje najukochańsze ciasto kruche, koniecznie z rabarbarem i maślaną kruszonką i  nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. I tylko smutno, że sezon rabarbarowy tak szybko się kończy. Na zakończenie, specjalnie dla Ciebie MDF :)








Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła, zimnego
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego


Kruszonka:
185 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
cukier wanilinowy (1 opakowanie 16 g)


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ciasto w malakserze, uformować na kształt kuli, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę  (wyłożoną papierem do pieczenia) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 - 20 minut, lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.











Super MDF, że wykorzystałaś moją konfiturę truskawkową.  Muszę przyznać że dzięki niej ciacho nabrało wyjątkowego smaku :) :) :) 

Komentarze

Szkolabymove pisze…
Ciasto pyszne !!!