
Absolutnie moje najukochańsze ciasto kruche, koniecznie z rabarbarem i maślaną kruszonką i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. I tylko smutno, że sezon rabarbarowy tak szybko się kończy. Na zakończenie, specjalnie dla Ciebie MDF :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła, zimnego
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Kruszonka:
185 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
cukier wanilinowy (1 opakowanie 16 g)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
dodać pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie posiekać. Dodać
żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ciasto w malakserze, uformować na kształt kuli, zawinąć w folię
spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę
(wyłożoną papierem do pieczenia) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w
piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 - 20 minut, lekko
wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm
kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i
posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści
sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z
nadmiaru soku.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z
cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo
mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko
dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Piec
około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem
pudrem.

Super MDF, że wykorzystałaś moją konfiturę truskawkową. Muszę przyznać że dzięki niej ciacho nabrało wyjątkowego smaku :) :) :)
Komentarze