Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka śmietanowe z marmoladą



Wygląd może nie zachęca do ich wypróbowania, ale smak jest znakomity a kruchość i delikatność rekompensuje wszelkie niedoskonałości. I gwarantuję, że tak kruchych, śmietankowych ciasteczek dawno nie jedliście.




Składniki:
25 dkg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko

dodatkowo:
białko do posmarowania
cukier kryształ
marmolada lub powidła śliwkowe


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść  i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie dość cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Kroić w kwadraty, nakładając na środek marmoladę i zamykając rogami po przekątnej, tworząc taki rodzaj pierożka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C 















Dla wielbicieli prostoty są znakomite. Kruche, pyszne, łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania z domową konfiturą z moreli. Są wyśmienite!







Komentarze