
Wygląd może nie zachęca do ich wypróbowania, ale smak jest znakomity a kruchość i delikatność rekompensuje wszelkie niedoskonałości. I gwarantuję, że tak kruchych, śmietankowych ciasteczek dawno nie jedliście.
Składniki:
25 dkg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
dodatkowo:
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
dodatkowo:
białko do posmarowania
cukier kryształ
cukier kryształ
marmolada lub powidła śliwkowe
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie dość cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Kroić w kwadraty, nakładając na środek marmoladę i zamykając rogami po przekątnej, tworząc taki rodzaj pierożka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C

Komentarze