
Składniki na ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.
Na gotującą wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką,
energicznie ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe,
gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do
całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto przełożyć do misy
miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego
połączenia się składników po każdym dodaniu.
Masę wyciskać na blaszkę (wyłożoną
wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa
cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również
wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami. Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na 2 części.
Składniki na krem truskawkowy:
450 ml śmietany kremówki 36%
15 dkg truskawek, odszypułkowanych
około 2 łyżek cukru
2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody (1/5 szklanki)
Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy
blendera do otrzymania puree. Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania
sztywnego kremu, powoli dodawać do niej zmiksowane truskawki, miksując
na wolnych obrotach lub mieszając. Dodać wystudzoną galaretkę
rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować. Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dla mnie raj.. Zwłaszcza po dwutygodniowej przerwie w truskawkowym szaleństwie. Grecy nie serwują truskawek o tej porze roku niestety...
Komentarze