Przejdź do głównej zawartości

Ptysie z kremem truskawkowym




Ptysiami mogłabym się zajadać do nieprzytomności, ale tylko z takimi lekkimi kremami na bazie bitej śmietany. Wykorzystując sezon truskawkowy powstały  ptysie z masą truskawkową - lekką i  aromatyczną. Oby  ten sezon trwał jak najdłużej :)



Składniki na ciasto parzone:
250 ml wody 
125 g masła 
1 szklanka mąki pszennej 
szczypta soli 
4 jajka


W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką, energicznie ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.

Masę wyciskać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami. Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na 2 części.



Składniki na krem truskawkowy:
450 ml śmietany kremówki 36% 
15 dkg truskawek, odszypułkowanych
 około 2 łyżek cukru
2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody (1/5 szklanki)


Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy blendera do otrzymania puree. Śmietanę kremówkę ubić do otrzymania sztywnego kremu, powoli dodawać do niej zmiksowane truskawki, miksując na wolnych obrotach lub mieszając. Dodać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować. Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.















Dla mnie raj.. Zwłaszcza po dwutygodniowej przerwie w truskawkowym szaleństwie. Grecy nie serwują truskawek o tej porze roku niestety...

Komentarze