
Składniki:
20 dkg mąki
20 dkg naturalnego delikatnego twarożku
(u mnie President)
10 dkg masła
szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone masło, posiekać nożem lub mikserem końcówką typu hak. Kiedy osiągniemy konsystencję bułki tartej, dodajemy serek i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie:
80 dkg brzoskwiń lub nektarynek
sok z 1/2 cytryny
pół łyżeczki pasty waniliowej
2-3 łyżki bułki tartej
ok. 5 dkg cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce należy umyć, przekroić aby wyjąć pestki a potem pokroić na ósemki lub cieńsze plasterki, w zależności od miękkości owoców. Wkładamy je do miski, posypujemy cukrem oraz odrobiną mąki ziemniaczanej, dodajemy wanilię. Odstawiamy na 15 minut aby owoce puściły sok.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ja podzieliłam je na 2 części. (Zrobiłam dwa ciasta ale możecie zrobić jedno większe). Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok.15cm. Środek podsypujemy bułką tartą, która zapobiegnie namoknięciu ciasta. Na tym układamy owoce, zostawiając około 3cm marginesu. Wolne boki zaginamy na owoce. Tak przygotowane ciasto wkładamy jeszcze na 10-15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Schłodzone galette pieczemy około 40 minut. W razie potrzeby po około 25 minutach wierzch można przykryć folią aluminiową.
Odsączony sok oraz kilka plasterków owoców, które nie mieszczą się w cieście możemy przesmażyć na patelni i polać powstałą konfiturą upieczone ciasto tuż przed podaniem.
Odsączony sok oraz kilka plasterków owoców, które nie mieszczą się w cieście możemy przesmażyć na patelni i polać powstałą konfiturą upieczone ciasto tuż przed podaniem.
Komentarze