
Składniki:
310 ml letniej wody
duża szczypta cukru
9 g suszonych drożdży
6 dkg stopionego masła
250 ml ciepłego mleka
90 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki soli
Do
dużej miski wlać 125 ml wody, dodać cukier. Wkruszyć do tego
drożdże i zostawić do wyrośnięcia ok.5-6 minut. Dodajemy masło, mleko,
pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewniana łyżką.
Dodawać resztę maki, wsypując po 1 szklance na raz i wciąż miesząc aż
powstanie klejące ciasto. Ciasto wyłożyć na blat oprószony lekko mąką i
wyrabiać ok. 10 min. do chwili gdy ciasto stanie się gładkie, elastyczne
i dość miękkie.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Natłuścić 2 foremki chlebowe.
Uderzyć ciasto pięścią, wyjąc je na blat oprószony mąką i ostrym nożem przekroić na 2 części. Z
każdej porcji uformować prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Każdy
prostokąt zwinąć jak roladę i włożyć do form. Odstawić przykryte
ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piec 10 min. po czym
zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze ok. 30 minut.

Uwielbiam ten chleb, świeży i pachnący. Chociaż jestem może bardziej wymagająca od Twoich pociech, bo ja uwielbiam go z pastą z suszonych pomidorów i oliwek. Mhmm pycha. Ależ zgłodniałam... upieczesz go w tym tygodniu na drugie śniadanko? Ja zrobię pastę...

Dla Ciebie wszystko :) Dosypię mąki orkiszowej i ziarenek, żeby było zdrowiej :)

Dla Ciebie wszystko :) Dosypię mąki orkiszowej i ziarenek, żeby było zdrowiej :)
Komentarze