Przejdź do głównej zawartości

Kruche z rabarbarem




Sezon rabarbarowy zaczynam zawsze od tego właśnie ciasta i jak tylko jest taka możliwość powtarzam go potem jeszcze kilkakrotnie. Wyjątkowo kruche ciasto z delikatną pianką nad owocami, które można dowolnie zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Specjalność MDF to szarlotka - prawdziwe mistrzostwo świata!



Składniki:
40 dkg maki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
3 jajka ( żółtka i białka osobno)
2 łyżki śmietany 18%
laska wanilii (ziarenka) lub cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę, cukier i wanilię posiekać z masłem, zrobić wgłębienie i wlać do niego żółtka, wymieszane uprzednio ze śmietaną i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wyrobić sprawnie ciasto, podzielić w proporcjach 1/3 i 2/3 i włożyć do zamrażarki na min. 1/2 godziny.
Większą porcję ciasta wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podpiekamy w piekarniku około 15 minut - do uzyskania lekko złotego koloru. W tym czasie w osobnej misce ubijamy białka z 2 łyżkami cukru. Na podpieczony spód wykładamy podduszony rabarbar z cukrem, a na to pianę z białek oraz startą pozostałą część ciasta.  Pieczemy jeszcze ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Kochana, choć moje dzieci nigdy nie mają dosyć wersji szarlotkowej, w przyszłym sezonie postanawiam przerzucić je na rabarbar!

Komentarze