Wersja którą tutaj prezentuję powstała właśnie z okazji ciepłej kolacji dla miłego gościa :) Stąd tylko jedno ujęcie zdjęciowe ponieważ zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka...
Składniki którymi dysponowałam:
makaron penne – 1op
cukinia
pieczarki ok.10 dkg
pierś z kurczaka - podwójna
szpinak młody (baby)
czosnek
oliwa do smażenia
Beszamel:
mleko, masło i mąka
żółty ser do posypania (mozarella)
oliwa do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Makaron podgotować w dużej ilości lekko osolonego
wrzątku, pierś pokroić, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć lekko. Na osobnej patelni najlepiej grillowej równocześnie podsmażyć cukinię, a potem jeszcze pieczarki i szpinak z czosnkiem. Dobrze jest mieć kilka patelni i robić to równocześnie :)
Następnie ułożyć kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie i posypać wierzch startą mozarellą. Zapiec jeszcze kolejne 10 minut.
Następnie ułożyć kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie i posypać wierzch startą mozarellą. Zapiec jeszcze kolejne 10 minut.
Komentarze