Przejdź do głównej zawartości

Zapiekany makaron








To danie, które nierzadko ląduje na naszym stole podczas obiadu albo ciepłej kolacji kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. I choć nie zawsze mamy w lodówkach wszystkie składniki, które są w dzisiejszym zestawieniu to proszę mi wierzyć danie będzie pyszne także z innymi dodatkami.

Wersja którą tutaj prezentuję powstała właśnie z okazji ciepłej kolacji dla miłego gościa :)  Stąd tylko jedno ujęcie zdjęciowe ponieważ zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka...



Składniki którymi dysponowałam:

makaron penne – 1op

cukinia
pieczarki ok.10 dkg
pierś z kurczaka - podwójna
szpinak młody (baby)
czosnek

oliwa do smażenia

Beszamel: 

mleko, masło i mąka

żółty ser do posypania (mozarella)
oliwa do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Makaron podgotować w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, pierś pokroić, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć lekko. Na osobnej patelni najlepiej grillowej równocześnie podsmażyć cukinię, a potem jeszcze pieczarki i szpinak z czosnkiem. Dobrze jest mieć kilka patelni i robić to równocześnie :) 
Następnie ułożyć kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie i posypać wierzch startą mozarellą. Zapiec jeszcze kolejne 10 minut.







Jakże Ci dziękuję MDF kochana! Pycha nam to wyszło tylko oczywiście za mało. Chyba muszę szybko przyjechać na kolejną wizytę :)




No zapraszam, zapraszam tylko koniecznie z noclegiem, żebyśmy mogły to spotkanie - poza pracą uczcić naleweczką!

Komentarze