Przejdź do głównej zawartości

Jeżynowe cudo



Czyż nie cudne? Piękne i przepyszne, a ponieważ sezon jeżynowy w pełni to aż prosiło się aby je wykorzystać. Na szczęście te udało się je uwiecznić na zdjęciu, bo wcześniejsza partia zniknęła zanim się zorientowałam.




Składniki na kruche babeczki:
25 dkg mąki
0,5 szklanki cukru
15 dkg masła
 3 żółtka
szczypta soli

Na stolnicę przesiać mąkę, cukier i sól. Masło pokroić w kostkę, posiekać całość nożem tak aby kawałki masła osiągnęły wielkość groszku. Palcami wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę aby ją napowietrzyć. Czynność powtarzać do chwili kiedy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać żółtka następnie rękoma zagnieść szybko gładkie ciasto. Spłaszczyć na placek o grubości około 2,5 cm, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, rozwałkować ciasto i przełożyć do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie ciasto z foremkami włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie rozłożyć na cieście papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Włożyć do ciepłego piekarnika, po 25 minutach zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 15 minut.

Składniki na creme patissiere:
1 laska wanilii 
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
4 żółtka
15 dkg cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo 185 ml ( 3/4 szklanki) ubitej śmietany kremówki


Do średniej wielkości garnka wlać mleko, śmietankę i nasionka z wanilii, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem do białości, dosypać obie mąki.Cały czas mieszając dodawać ostygnięte mleko i ubijać aż masa stanie się jednolita. Powstałą masę przełożyć do czystego garnka i  zagotować na średnim ogniu ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Następnie zmieszać z ubitą bitą śmietaną i włożyć krem do lodówki.







No cudne MDF, a do tego pyszne i ekologiczne zwłaszcza z dodatkiem jeżyn z Twojej działki ;)

Komentarze