Przejdź do głównej zawartości

Soczysty plaster schabu na selerze z czosnkową nutą



Uwielbiam gotować! Wymyślać, komponować i serwować - to jest coś co mnie relaksuje kiedy wrócę z pracy... Dlatego nawet w środku tygodnia, staram się wymyślić takie danie, które sprawdzi się także - powiedzmy na rodzinnej uroczystości, czy proszonym obiedzie. Dzisiaj w roli głównej wieprzowina, a uściślając schab. Pyszny miękki, z tajemnicą pod serową pierzynką, którą za chwilę przed wami odkryję.



Ale najpierw poznajcie składniki:


4 plastry schabu
połowa dużego selera
pomidor
15 dkg sera żółtego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz,tymianek, oliwa



Schab lekko rozbić, podsmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Seler pokroić na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Ser zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć do miski wycisnąć do tego czosnek i wymieszać z majonezem.
Na blaszce układać kolejno: plaster schabu, selera, pomidora i kulkę z sera żółtego. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut. Od razu podawać.







A czemu ja tego smakołyku  nie spróbowałam MDF?



Niemal wszystko mogę do pracy na drugie śniadanie przynieść, ale to typowo obiadowy przysmak.. Zapraszam zatem na obiad!

Komentarze