Chociaż ciasto drożdżowe w tej wersji pojawiło się już na naszym blogu, to nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pokazać Wam jak wygląda w wersji jesiennej ze śliwkami. Zdecydowanie polecam dużo owoców i górę kruszonki migdałowej.
To ciasto jest tym bardziej godne polecenia, że wykonuje się je ekspresowo. Pamiętając o przygotowaniu zaczynu wieczorkiem, następnego dnia z samego rana będzie już gotowe! Sposób przygotowania MDF podejrzała chyba na jednym z telewizyjnych kanałów kulinarnych.
Całkiem niedawno postanowiłam obudzić jego zapachem moich gości. Słowom zachwytu nie było końca!!!
Całkiem niedawno postanowiłam obudzić jego zapachem moich gości. Słowom zachwytu nie było końca!!!
Na wszelki wypadek podaję jeszcze raz przepis.
Składniki:
5 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
1 szklanka oleju
+
50 dkg mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
+
śliwki lub inne owoce
Kruszonka migdałowa:
8 dkg mąki krupczatki
6 dkg zmielonych migdałów
8 dkg cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z wanilii
9 dkg masła w temp. pokojowej
W dużym słoju ok. 1,5 litrowym umieścić kolejno drożdże, cukier, mleko, jajka i olej w takiej właśnie kolejności ( bez mąki i cukru wanilinowego). Nie mieszać! włożyć słoik na całą noc do lodówki. Rano przelać zawartość słoja do misy dodać mąkę i cukier waniliowy i zmiksować końcówką typu hak. Po kilku minutach jak wszystkie składniki są dobrze wymieszane wyłożyć ciasto na blachę o wymiarach ok.23x40 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), ułożyć gęsto owoce i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni i zrobić kruszonkę z dodatkiem tartych migdałów.

Oj przyznaję rację. W wersji ze śliwkami jest wręcz idealne, a do tego migdałowa kruszonka z dodatkiem cynamonu, to coś co lubimy najbardziej :)
Komentarze