Przejdź do głównej zawartości

Sierpniowa drożdżówka na węgierkach




Chociaż ciasto drożdżowe w tej wersji pojawiło się już na naszym blogu, to nie mogłam się powstrzymać, żeby nie pokazać Wam jak wygląda w wersji jesiennej ze śliwkami. Zdecydowanie polecam dużo owoców i górę kruszonki migdałowej. 
To ciasto jest tym bardziej godne polecenia, że wykonuje się je ekspresowo. Pamiętając o  przygotowaniu zaczynu wieczorkiem, następnego dnia z samego rana będzie już gotowe! Sposób przygotowania MDF podejrzała chyba na jednym z telewizyjnych kanałów kulinarnych. 
Całkiem niedawno postanowiłam obudzić jego zapachem moich gości. Słowom zachwytu nie było końca!!!
Na wszelki wypadek podaję jeszcze raz przepis.

Składniki:
5 dkg świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka 
3 jajka
1 szklanka oleju
50 dkg mąki pszennej
1 cukier wanilinowy 
śliwki lub inne owoce

Kruszonka migdałowa:
8 dkg mąki krupczatki
6 dkg zmielonych migdałów
8 dkg cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z wanilii
9 dkg masła w temp. pokojowej

W dużym słoju ok. 1,5 litrowym umieścić kolejno drożdże, cukier, mleko, jajka i olej w takiej właśnie kolejności ( bez mąki i cukru wanilinowego). Nie mieszać! włożyć słoik na całą noc do lodówki.  Rano przelać zawartość słoja do misy dodać mąkę i cukier waniliowy i zmiksować końcówką typu hak. Po kilku minutach jak wszystkie składniki są dobrze wymieszane wyłożyć ciasto na blachę o wymiarach ok.23x40 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), ułożyć gęsto owoce i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni i zrobić kruszonkę z dodatkiem tartych migdałów. 











Oj przyznaję rację. W wersji ze śliwkami jest wręcz idealne, a do tego migdałowa kruszonka z dodatkiem cynamonu, to coś co lubimy najbardziej :)


Komentarze