Gorąca, płynna czekolada otoczona czekoladową skorupką puszystego ciasta z dodatkiem musu waniliowego. Mój syn nie mógł się wprost oderwać od niego i musiałam przysiąc, że będę go powtarzała za każda dobrą ocenę w szkole... Już podwijam rękawy.
Składniki na 5 fondantów:
3 jajka
10 dkg g gorzkiej czekolady min.70%
5 dkg mąki
10 dkg cukru
11dkg masła + odrobinę rozpuszczonego
gorzkie kakao do oprószenia
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować jednorazowe foremki
odrobiną roztopionego masła i wsypać do każdej trochę kakao. Odwracać foremki tak,
żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsnąć nadmiar. Włożyć masło i
czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się
wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić
jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie
puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej.
Mieszać delikatnie, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z
roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych
foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut.
Najlepiej smakował w delikatnym musie waniliowym choć w malinowym nie był gorszy.
Komentarze