Przejdź do głównej zawartości

Fondant czekoladowy





Gorąca, płynna czekolada otoczona czekoladową skorupką puszystego  ciasta z dodatkiem musu waniliowego. Mój syn nie mógł się wprost oderwać od niego i musiałam przysiąc, że będę go powtarzała za każda dobrą ocenę w szkole... Już podwijam rękawy.




Składniki na 5 fondantów:
3 jajka
10 dkg g gorzkiej czekolady min.70%
5 dkg mąki
10 dkg cukru
11dkg masła + odrobinę rozpuszczonego
gorzkie kakao do oprószenia

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować jednorazowe foremki odrobiną roztopionego masła i wsypać do każdej trochę kakao. Odwracać foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsnąć nadmiar. Włożyć masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawić. Ubić jajka mikserem. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiać mąkę i powoli dodawać do masy czekoladowej. Mieszać delikatnie, aż znikną wszystkie grudki. Dodać masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i wymieszać. Nałożyć masę do przygotowanych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut.

Najlepiej smakował w  delikatnym musie waniliowym choć w malinowym nie był gorszy.






 



A jak to się stało MDF, że nic do pracy dla swojej koleżanki nie przyniosłaś..? Że niby sama muszę sobie zrobić? Przecież wiesz, że mi smakuje najlepiej jak mi podasz...

Komentarze