Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z makrelą wędzoną




Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na kolejne z naszych pracowych śniadań. Tak się składa, że obie z MDF lubimy wędzoną makrelę. Często jadamy ją w postaci pasty z twarożkiem, aczkolwiek zdecydowanie wolimy w wersji sałatki. Makrela charakteryzuje się zdecydowanym i wyraźnym smakiem, niewiele potrzeba zatem dodatkowych składników, żeby powstała smaczna sałatka. Zachęcam do wypróbowania.




Składniki dla 4 osób:
Sałata lodowa lub mix sałat 
4 jajka
czerwona cebulka
kilka ogórków konserwowych
2 makrele
szczypiorek
majonez
pieprz, sól




Sałatę należy umyć, odsączyć i porwać palcami na kawałki, z makreli usunąć ości i rozłożyć na liściach sałaty. Jajka ugotować, pokroić w ćwiartki, ogórki (najlepiej malutkie) pokroić na połówki albo ósemki, cebulkę w piórka. Na całości zrobić kilkanaście kleksów z majonezu, posolić delikatnie i doprawić mocno pieprzem, posypać szczypiorkiem. Smacznego!


















Dobra MDF, nie musisz nic do posta dopisywać i tak wiem, że to twój kolejny nr 1! Nie jadałybyśmy jej tak często w pracy gdyby i Tobie nie smakowała! Co tam, że masz lekkie uczulenie na makrelę, ten smak warty jest poświęceń :) Prawda??






 
Najprawdziwsza prawda!

Komentarze