Przejdź do głównej zawartości

Roladki z cukini i bakłażana z serem ricotta








Miała to być drobna przystawka, ale nieco orientalny smak tego dania sprawił, że poczułam się prawie  jak na wakacyjnych obiadach  w Turcji, pycha :)









Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g sera ricotta
6 listków bazylii
6 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
pieprz, sól
2 pomidory
pół papryczki chili
1/2 czerwonej papryki


Bakłażana i cukinię  umyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut. Spłukać zimną wodą, osuszyć i  usmażyć na oliwie najlepiej na patelni grillowej. Odstawić warzywa do wystudzenia. Bardzo ważne aby po smażeniu przekładać każdy plaster na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu. W miseczce utrzeć ser ricotta z porwaną na mniejsze kawałki bazylią, pomidorami suszonymi, szczyptą soli, pieprzu i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Każdy plasterek bakłażana i cukini posmarować masą serową i zrolować.
Do roladek przygotowałam ostry sos pomidorowo-paprykowy z chili. Aby taki przygotować pomidory należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a chili w drobne paseczki. Podsmażyć wszystko razem na oliwie, aż warzywa zmiękną a całość ładnie się połączy.
Najlepsze na ciepło.
















Uwielbiam ten smak i takie przystawki a nadzienie z ricotty bazylii i suszonych pomidorów to mój faworyt! Następnym razem na imprezkę grillową poproszę!


Komentarze