Przejdź do głównej zawartości

Brownie z mascarpone







Jeśli tak jak my macie w domu czekoladożerców, a chcecie im trochę tą słodycz troszkę "uzdrowić" czyli zjadanie uczynić zdrowszym proponujemy pyszną czekoladową kostkę na bazie serka mascarpone. Z eksperymentu wyszło bardzo gładkie i mięsiste ciasto o zdecydowanym czekoladowym smaku.





Składniki:
3,5 tabliczki czekolady mlecznej
3 jajka
12,5 dkg serka mascarpone
20 dkg margaryny
20 dkg cukru pudru
13 dkg mąki
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej



3 czekolady połamać na kawałki i roztopić z margaryną, następnie przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem, esencją  i szczyptą soli. Dodać roztopioną czekoladę z margaryną, a potem wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wylać do formy o wymiarach  24x27cm. Posypać pozostałą połową tabliczki czekolady i piec ok. 30 minut  w temp. 165 stopni C.













Pyszne, słodkie, bardzo wilgotne dzięki dodatkowi mascarpone, proste w przygotowaniu, czego chcieć więcej..? Do dzieła! Wypróbujcie :)


Komentarze

Kinga pisze…
Wygląda smacznie :)))