Przejdź do głównej zawartości

Tarta z zielonymi szparagami






Jestem miłośniczką tart wszelakich! Dlatego jak tylko dorwałam szparagi od razu wiedziałam, że wylądują w tarcie. Rezultat rewelacja! Dodatek słonego sera greckiego i parmezanu nadał wyrazistości szparagom, a sprawdzony przepis na kruchy spód po raz kolejny dowiódł, że jest doskonały.





Składniki na kruchy spód:
25 dkg mąki
szczypta soli
17,5 dkg masła
1/4 - 1/3 szkl. zimnej wody

W misce połączyć mąkę z solą, dodać posiekane masło, po czym nożem posiekać składniki, tak aby kawałki masła osiągnęły wielkość groszku. Palcami wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę aby ją napowietrzyć. Czynność powtarzać do chwili kiedy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać wodę (ilość zależy od wilgotnosci mąki) i połączyć aby powstała bryła ciasta. Spłaszczyć na placek o grubości około 2,5 cm, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, rozwałkować ciasto na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę o średnicy 23cm (chociaż taka ilość ciasta wystarczy też na tartę o średnicy 26 cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie ciasto z formą włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie rozłożyć na cieście papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Włożyć do ciepłego piekarnika, po 25 minutach zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 15 minut.



Składniki na nadzienie:
garść szparagów
4 jajka
1/2 szkl śmietanki 30%
ok.15 dkg sera typu greckiego (może być feta)
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki startego sera żółtego typu gouda
sól pieprz


Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać i wrzucić je na 3 minuty do wrzątku. Odcedzić wystudzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać parmezan i ser grecki i wymieszać.
Na podpieczony rozsypać starty ser żółty, potem ułożyć szparagi w rozetkę (przeciąć każdy pęd na pół). Zalać masą jajeczną i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 10 minut, do stężenia farszu. Podawać na gorąco. Smacznego!


















Oj, i ja też do miłośniczek tart należę a jeszcze do tego ze szparagami to już mój wymarzony duet. Cudownie,że sezon szparagowy przed nami !

Komentarze