Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe





Hmm, jakby tu przedstawić Wam ciasto marchewkowe? Co mogę napisać poza tym, że ilekroć je zrobię moi najbliżsi chwalą je wniebogłosy. Nie na darmo przepis znalazłam pod nazwą: najlepsze! Rzeczywiście smakuje wybornie, jest puszyste i mocno wilgotne - dzięki marchewce i ananasom, cynamonowe lub piernikowe - zależnie od rodzaju użytych przypraw. A kremowa masa dopełnia całości bez względu na resztę. Koniecznie spróbujcie!


Składniki:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. oleju
2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
i/lub 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szkl. startej marchewki
1/2 szkl. pokrojonych ananasów z puszki
1 szkl. posiekanych grubo orzechów






Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od roztrzepania jajek z cukrem i olejem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Na końcu wrzucamy marchewkę, po wymieszaniu dodajemy ananasa i orzechy. Okrągłą formę o średnicy 18 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka około 40 minut. Przed nałożeniem kremu ciasto musi całkowicie ostygnąć.


Krem:
25 dkg serka mascarpone
1/3 szkl. śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Serek rozcieramy z cukrem, następnie dodajemy śmietankę i miksujemy krótko do połączenia składników.
ciasto przekrawamy na pół i smarujemy ok.1/3 kremu. Resztą masy ozdabiamy wierzch i boki. Można udekorować orzechami  i cynamonem. Smacznego!













Zachwycił mnie! Po prostu się w nim zakochałam. Jakoś już tak jest, że są ciasta w których MDF jest mistrzynią i to jest jedno z nich! I nie piszę tego, aby się podlizać, choć nie ukrywam chętnie bym poprosiła  o powtórkę :)




Komentarze

gin pisze…
Mmm, z pewnością smakowało bajecznie :)
Ewa pisze…
A jak pachnie!
Ewa pisze…
Wlasnie włożyłam do piekarnika to cudo :-)